Den storskaliga gröna industriomställningen i norra Sverige sker väldigt fort vilket ställer enorma krav på en snabb förändringstakt hos både arbetsgivare och arbetstagare. De storskaliga investeringarna om 100 miljarder euro skapar ett extremt tryck på omställning av arbetskraften samt ett uppdämt behov om rekrytering av 100 000 nya personer till norra Sverige. Det saknas tillräckligt med arbetskraft inom alla utbildningsnivåerna.

Därtill har norra Sverige ledartröjan inom storskalig samhällsomvandling och kommer vara det ledande exemplet för andra regioner inom EU som vill förverkliga sina respektive omställningar, därför bör EU uppmärksamma våra behov i norra Sverige. Med anledning av detta så har Europaforum Norra Sverige antagit en ny position gällande kompetensförsörjning i Umeå den 27 april 2023.

Europaforum vill framföra synpunkter med förbättringsmöjligheter till EU:s insatser för kompetensförsörjning med koppling till den gröna omställningen. Dessa insatser kan möjliggöra en snabbare förändringstakt och öka rekryteringstakten av arbetskraft som matchar kompetensbehovet till norra Sverige samt uppmärksammar norra Sveriges ledande position och unika möjlighet som pilot inom grön omställning.

Europaforum Norra Sverige lyfter specifikt fram fyra perspektiv kopplat till kompetensförsörjning där EU kan ta lärdom och därmed förbättra sina insatser när det handlar om grön omställning.

Det första är perspektivet är ”strategiska dialoger med lokal och regional nivå i utformandet av EU:s insatser för kompetensförsörjning”. Det handlar om regionernas betydande roll för kompetensförsörjning genom sitt ansvar för kompetensförsörjning, förordningen om regionalt utvecklingsansvar, regionala utvecklingsstrategier och kunskapen om regionens kompetensbehov. EFNS efterfrågar därmed utökade strategiska regionala dialoger med EU:s institutioner gällande kompetensförsörjning.

Det andra perspektivet är ”arbetskraft med olika utbildningsnivåer” som adresserar behovet av en snabb förändringstakt av arbetskraften då efterfrågan på ny kompetens är stor samt rekryteringen av 100 000 nya unika arbetstagare till norra Sverige. Här behöver man inkludera det regionala i EU:s insatser och bättre tillvarata befintlig arbetskraft genom att up-skilla och re-skilla samt fördelning av arbetskraftens spridning geografiskt. Det tredje perspektivet lyfter fram ”universitetens centrala roll för EU:s kompetensförsörjning” som syftar till universitetens nyckelroll som utbildningssamordnare och unika position att generera ny kompetens enligt det som efterfrågas. Universiteten bör därför i större utsträckning inkluderas i EU:s strategiska arbete gällande kompetensförsörjning.

Det fjärde perspektivet som lyfts fram är ”pilot för kompetensförsörjning baserad på norra Sveriges erfarenheter storskalig grön industriomställning”. Norra Sveriges unika erfarenhet som pionjär inom grön omställning kommer att vara ett vägvisande exempel för resten av EU

och världen. Norra Sverige bör betraktas inom EU som en vägledande pilot och idka erfarenhetsutbyten med om vilka EU insatser som är tillämpliga för en snabb samhällsomvandling. För att realisera möjligheten som pilot för grön omställning behöver norra Sverige fler anpassade EU stöd och möjligheten att aktivt delta i dialog om dess utformning.

Framledes uppmuntras spridning av Europaforum Norra Sveriges position på kompetensförsörjning med de olika perspektiven på lösningar till de utmaningar som uppstår kring kompetensförsörjning vid en storskalig samhällsomvandling.

Ta del av EFNS position om kompetensförsörjning i sin helhet här:

Text: Ramona Dolan

FAKTA: Europaforum Norra Sverige

Hur påverkar EU:s strategier, handlingsprogram, lagar och budget norra Sverige? Europaforum Norra Sverige är ett politiskt nätverk mellan de fyra nordligaste länen i Sverige, där EU-frågorna analyseras och diskuteras. Syftet är att framföra norra Sveriges perspektiv och bidra till en EU-politik som gynnar vår del av den europeiska unionen. Arbetet i EFNS bygger på gemensamma ståndpunkter – positioner. Positionerna antas alltid efter enhälliga beslut av representanter för olika län, så kallade rapportörer. Nätverket EFNS verkar över partigränserna för att ta tillvara norra Sveriges intressen.